Huolto

Ajoneuvon huoltotoimenpiteitä ovat kuluvien osien kunnon tarkastaminen ja tarvittaessa vaihtaminen uusiin ennen kuin ne hajoavat ja vikaannuttavat ajoneuvon. Huollon tarkoitus on havaita viat ajoissa ja ehkäistä korjaustarpeen syntyminen. Siksi huollossa vaihdetaan myös ehjiä ja toistaiseksi toimivia osia autonvalmistajan ilmoittaman vaihtovälin mukaisesti.

Yleisin huoltotehtävä on moottoriöljyn ja moottoriöljynsuodattimen vaihto, joka sisältyy jokaisen ajoneuvon määräaikais- tai vuosihuoltoon.

Huoltotoimien ja mittausten yhteydessä havaittujen vikojen ja puutteiden korjaukseen pyydetään aina asiakkaan suostumus.

Alla on listattu yleisiä huoltotoimenpiteitä

Latausjärjestelmän ja akun varauksen ja kunnon mittaus. Tarvittaessa akku ladataan tai vaihdetaan uuteen. Mahdollinen vika laturissa, kuten kuluneet hiilet, korjataan tai vaihdetaan uusi laturi.

Nykyaikainen auto on “tietokone neljällä pyörällä”.

Ajoneuvon useita toimintoja säätelee ja niissä syntyneitä vikoja kirjaa tietokone. Syntyneet virheilmoitukset ovat luettavissa tietokoneen vikamuistista tähän käyttöön erityisesti suunnitellulla diagnostiikkalaitteella. Näin vikojen haku helpottuu ja nopeutuu.

Diagnoositestilaite on eräänlainen mittauslaite – se vain ilmoittaa mittaustuloksen – jonka perusteella on osattava tehdä oikeat päätelmät ja toimenpiteet. Kaikkia vikoja ei kuitenkaan pystytä selvittämään pelkästään diagnoositestilaitteella, vaan asentajan ammattitaidolle jää vielä suuri osa vikojen haussa.

Hiukkassuodatin, josta käytetään lyhennettä DPF (diesel particulate filter), on dieselmoottorilla varustettujen autojen pakokaasujen puhdistuslaite, joka kerää itseensä noin 85 % pakokaasun terveydelle haitallisista hiukkasista.

Suodattimeen ajan saatossa kertyneet hiukkaset sakkautuvat ja heikentävät pakokaasujen kulkemista suodattimen läpi. Ahtaumat ja ongelmat paloprosessista aiheutuvien kaasujen poistumisessa eli pakokaasujärjestelemässä heikentävät ajoneuvon tehoa.

Malminkartanon Autohuollolla on diesel-hiukkassuodattimen pesuun tarvittavat pesuvälineet sekä työkalut. Pestävä suodatin voi olla irtonainen tai ajoneuvossa kiinni.

Diesel-hiukkassuodatin voi myös tukkeutua. Tukkeutumisen syynä voivat yleisesti olla lyhyehköt ajomatkat ja kylmä ilmasto. Jos suodatin tukkeutuu, kojelaudan merkkivalon pitäisi aktivoitua siitä merkiksi.

Hiukkassuodattimen pesu tai regenerointi kannattaa suorittaa mahdollisimman pian merkkivalon syttymisen jälkeen, sillä kokonaan tukkeutunutta suodatinta ei pysty enää pesemään.

Malminkartanon Autohuollossa tehdään kaikkien auton elintärkeiden hihnojen ja ketjujen vaihto- ja tarkastustyöt. Noudatamme autosi valmistajan antamia suosituksia vaihtoväleissä. Käytämme huolloissa ja korjauksissa laadukkaita, alkuperäisiä vastaavia merkkivaraosia sekä tarvikeosia.

Malminkartanon Autohuolto huoltaa ja korjaa auton ilmastointilaitteita.

Vialliset tai kuluneet heilahduksenvaimentimet eli puhekielessä iskunvaimentimet heikentävät auton ajo-ominaisuuksia, matkustusmukavuutta sekä pidentävät jarrutusmatkaa. Siksi auton iskunvaimentimet olisi hyvä tarkastaa tietyin aikavälein.

Malminkartanon Autohuollon vuosihuoltoon sisältyy aina iskunvaimentimien tarkastus, joten teettämällä autosi vuotuisen huollon meillä voit olla varma, että autostasi on tarkastettu kaikki tärkeät kohteet.

Iskunvaimentimien testaus tehdään erillisellä testilaitteella. Yleisimmät syyt vaimentimien vaihtoon ovat niiden yleinen kuluminen, nestevuodot ja kiinnityskumien kuluminen.

Jarrutusjärjestelmän täytyy toimia ajoneuvossa aina ja riittävällä tehokkuudella. Jos epäilet autosi käyttöjarruissa tai käsi- eli seisontajarrussa olevan vikaa, kannattaa varata aika jarrujen tarkastushuoltoon.

Huollossa tarkastetaan jarruletkujen ja -putkien kunto, jarrunesteen määrän ja vesipitoisuuden mittaus, jarrupalojen ja levyjen kuluneisuus sekä jarrujen toiminta. Jarrutesteri eli jarrudynamometri näyttää jarrutustehot sekä jarrutuserot akseleilla.

Joskus pelkästään jarrujen herkistys ja voitelu tai ylimääräisen ilman poistaminen jarruputkista eli jarrujen ilmaus voi riittää korjaamaan ongelman, toisinaan joudutaan tekemään niin sanottu jarruremppa eli jarrulevyjen ja -palojen vaihto.

Seisontajarrusta tarkastetaan käsijarrukahvan liikematka kokonaisliikevarasta ja käsijarruvaijerin kunto, kiinnitys ja kireys.

Katsastusviranomaiset tarkastavat auton jarrut vuosikatsastuksen yhteydessä. Hylkäykseen tai ajokieltoon johtavan puutteellisen jarrutehon voi huomata jo auton huollon yhteydessä. Malminkartanon Autohuollon vuosihuolto-ohjelmaan sisältyy jarrujen tarkastus.

Katsastuspalvelussa autosi kunto tarkastetaan, ja vastaamme siitä, että auto on hyväksyttävässä katsastuskunnossa. Palvelulla on tarkoitus kartoittaa ja halutessasi myös korjata ennakkoon mahdolliset viat, jotka johtaisivat auton hylkäämiseen tai jopa ajokieltoon katsastuksessa.

Mikäli autossa on jotain huomautettavaa, olemme sinuun yhteydessä tarvittavista korjauksista ja annamme kustannusarvion. Korjaukset voidaan suorittaa samalla kertaa tai niille voidaan varata uusi aika. Käymme myös katsastamassa autosi puolestasi.

Katsastuspalvelu sisältää esitarkastuksen ja ehdotukset vikojen korjaamiseksi, pakokaasupäästöjen mittaukset ja OBD-testin, katsastuksessa käytön ja katsastusmaksun.

Auton vuosihuollot / kausihuollot tarkoittavat nimensä mukaisesti vuotuista huollattamista. Kausihuolto on usein hieman suppeampi kuin määräaikaishuolto. Huolto pitää sisällään yleensä vähintään moottoriöljyn ja moottoriöljynsuodattimen vaihtamisen.

Eniten eroa onkin siinä, mitä kaikkea eri korjaamoiden vuosihuollon tarkastuslistaan sisältyy. Monesti edullisempi huolto tarkoittaa myös suppeampaa tarkastuskohteiden määrää.

Klikkaamalla tästä näet Malminkartanon Autohuollon vuosi- / kausihuollon sisällön.

Moottorinlämmittimellä esilämmität autosi moottorin kylmällä kelillä. Moottorin esilämmitys vähentää polttoaineenkulutusta ja pakokaasupäästöjä sekä lisää auton käyttömukavuutta.

Moottorinlämmittimen lisäksi sinun on mahdollista hankkia sisätilanlämmitin, joka poistaa ikkunoista huurteen ja sulattaa jään joko kokonaan tai helpottaa huomattavasti sen poistamista. Matkasi alkaa mukavammin lämpimässä autossa.

Moottoriöljyn tehtävä on voidella moottoria ja estää moottorin osien liian nopea kuluminen. Öljynvaihto on yksi auton tärkeimmistä huolloista, koska ilman voitelua muodostuu lämpöä aiheuttavaa kitkaa.

Riittävän voitelun puute aiheuttaa riskin, että moottori ”keittää” eli ylikuumenemisen seurauksena jäähdytysneste alkaa kiehua tai moottori “leikkaa kiinni” eli voitelun puutteen, korkean lämpötilan ja lämpölaajenemisen takia toisiaan vasten liikkuvat metallikappaleet sulavat toisiinsa kiinni.

Moottorin käydessä öljyyn kertyy polttoaineen palamisesta syntyviä palamisjätteitä sekä metallihiukkasia. Ne taas heikentävät öljyn voitelukykyä ja kuluttavat moottoria. Öljynvaihdolla saadaankin moottoriin paremmin voitelevaa, puhdasta öljyä.

Auton määräaikaishuolto on kausihuoltoa laajempi huolto, joka tehdään, kun tietty määrä joko ajokilometrejä tai aikaa on kulunut ajoneuvon valmistusajankohdasta. Määräaikaishuolto kannattaa tehdä ajallaan ajoturvallisuuden lisäksi kustannussyistä, sillä rikkoutuneen osan vaihto tai huolto tulee varmasti kalliimmaksi kuin ajallaan tehty huolto.

Voit tarkistaa oman autosi määräaikaishuollon ajankohdat / kilometrimäärät autosi huoltokirjasta. Autostasi voi löytyä myös huoltoilmaisin, joka ilmoittaa kun on määräaikaishuollon aika.

Kaikki määräaikaishuollot ja korjaukset tehdään automallin valmistajan huolto- ja korjausohjeita noudattaen.

Autoosi vaihdettavat varaosat täyttävät autonvalmistajien määrittelemät laatuvaatimukset.

Valmistajan voimassa olevat tehdastakuut säilyvät normaalisti.

Huollamme kaikki automerkit ja mallit.

Päästömittaus on aina pakollinen katsastusta varten. Malminkartanon Autohuollossa ajoneuvollesi suoritetaan viranomaisten hyväksymät bensiini- ja dieselautojen päästö- ja OBD-mittaukset. Saat mukaasi mittaustositteen, joka hyväksytään katsastuskonttorilla.

Tarvittaessa myös korjaamme autosi täyttämään vaaditut päästörajat.

Pakokaasujen mittaus on tarpeellista tehdä myös pakokaasuihin vaikuttavan tekniikan korjauksen jälkeen. Näitä ovat esimerkiksi happitunnistimen eli lambda-anturin vikojen korjaus, erilaiset käyntiviat jne. Useimmilla automerkeillä pakokaasutesti sisältyy myös tiettyihin määräaikaishuoltoihin.

OBD-mittauksessa auton toimintaa tutkitaan ajoneuvotietokoneen tallentamien tietojen pohjalta.

1.1.2001 ja sen jälkeen rekisteröidyissä bensiinimoottorilla varustetuissa henkilö- ja pakettiautoissa OBD-mittaus on pakollinen katsastukseen liittyvä toimenpide.

Autossa olevia suodattimia ovat ilmansuodatin, raitisilmansuodatin ja polttoainesuodatin.

Ilmansuodattimen tarkoitus on suodattaa moottoriin kulkevasta ilmasta pois epäpuhtaudet. Käytössä suodattimeen kertyy likaa, joka heikentää sen toimintakykyä. Likaantunut tai tukkeutunut ilmansuodatin aiheuttaa polttoaineenkulutuksen nousua ja moottorin tehon vähentymistä.

Raitisilmasuodatin eli sisäilmansuodatin puhdistaa ulkoilmassa olevan pölyn, siitepölyn ja noen matkustamoon tulevasta ilmasta. Sisäilmansuodatin on kuin ajoneuvoon integroitu hengityssuojain, joka suodattaa edellä olevan ajoneuvon pakokaasut pois matkustamoon tulevasta hengitysilmasta.

Polttoaineessa on laadun mukaan aina jonkin verran epäpuhtauksia. Polttoainesuodattimen tarkoitus on estää epäpuhtauksien ja veden pääsy polttoainejärjestelemään.

Tässä listassa on yleisiä huoltotoimenpiteitä. Jos listalla ei ole etsimääsi toimenpidettä, voit tiedustella sitä vaikka sähköpostilla asiakaspalvelu@mkah.fi tai soittamalla asiakaspalveluun: 09 591 5630 (arkisin 07 – 17).